Bu makalemde internet okur yazarları için çok büyük kolaylık sağlayacak bir RSS okuyucusu hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Google’ın bir çok hizmetlerini kullanıyorum ve çok memnunum. Herhalde en çok beğendiğim hizmetlerinden biri de Google Reader Hizmetidir.
Peki ne işe yarıyor Google Reader?
RSS (Real Simple Syndication) teknolojisini duymuş olmalısınız.En azından girdiğiniz sitelerde RSS yazısını ya da rss simgesini görmüş olmalısınız.
RSS çeşitli internet siteleri tarafından yayınlanan haber vb. içeriğin tek bir ortamdan topluca izlenebilmesine olanak sağlayan yeni bir içerik besleme yöntemidir.
Yani girdiğiniz , sürekli takip ettiğiniz sitelerin RSS linklerini alarak RSS destekleyen tarayıcınıza ya da varsa RSS okuyucunuza ekleyebilirsiniz. Bu sayede sürekli takip ettiğiniz sitelere girmeden yeni eklenen içeriklerden anında haberdar olacak ve ilginizi çeken içerikleri okuyabileceksiniz.
Peki Google Reader ile bunun ne alakası var?
Google Reader söylediğim RSS destekleyen tarayıcınız ya da RSS okuyucunuz yerine geçmektedir. Kendi sitesindeki açıklamayla
Google Reader ile sevdiğiniz web sitelerindeki yeniliklerden haberdar olmak, e-postanızı kontrol etmek kadar kolaydır.
Evet aslında gerçekten de o kadar kolay. Ve birkaç artı özelliği de var aslında RSS destekleyen tarayıcıdan veya Bilgisayarınıza yüklü olan RSS okuyucunuzdan. Şöyle ki Google Reader Gmail hesabınız ile ilişkilidir ve istediğiniz bir yerden (okuldan, evden, internet kafeden, başka şehirden, başka ülkeden) erişebiliyorsunuz ve sürekli siteleri takip edebiliyorsunuz. Evdeki tarayıcınıza yüklü RSS bağlantıları ise sadece evde kullanılabilir.(Tabi taşınabilir bir bilgisayar değilse :))
Ayrıca Google Reader Hesabınıza eklediğiniz bağlantılarından gelen içeriklerden istediğiniz içeriğe yorum yapabilir ve beğenebilirsiniz. O da yetmiyormuş gibi beğendiğiniz içerikleri kendi sitenizde ziyaretçilerinizle paylaşabilirsiniz. Ve daha da bitmedi ayarlarını yaptığınız taktirde Google Reader Hesabınızdaki içeriklerden beğendiklerinizi paylaştığınızda otomatik olarak twitter, friend feed vb. gibi sosyal ağlara da eklenmesini sağlayabilirsiniz.
Şimdi kısaca resimlerle nasıl bağlanti ekleyeceğinizi anlatmak istiyorum.
- Gmail hesabınız ile Google Reader sayfasına giriş yaptıktan sonra 1 numara ile gösterdiğim alandan Abone Ekle diyerek istediğiniz sayfanın rss linkini kopyalayıp yapıştırarak EKLE düğmesine tıkladığınız anda site eklenecektir. (Blog sitelerinin RSS linkini aramanıza gerek kalmadan direk linki girebilirsiniz. örneğin www.anarsamadov.net olarak gireblirisniz.)
- Eklediğiniz aboneliklerin listesine 2 numara ile gösterdiğim alandan ulaşabilirsiniz.
- Eğer kendi sitenizde paylaşmak istediğiniz içerik olursa 3 numara ile gösterdiğim alandan PAYLAŞMA seçeneğini aktif hale getiriyorsunuz.
- Paylaştığınız içerikleri kendi sitenizde yayınlamak için 4 numara ile gösterdiğim alana giderek Paylaşım Ayarları yazısına tıklıyoruz.
- Ardından 5 numara ile gösterdiğim alanda size ait paylaşım linkini seçerek kopyalıyoruz ve kendi sitemizde RSS beslemeleri modülüne ekliyoruz.
Böylece beğendiğiniz içerikleri hem sitenizde paylaşacak hem heryerden ulaşabileceksiniz. Umarım işinize yaramıştır. Sınav arası bu makaleyi yayınlamak güzel oldu. bakalım sırada hangi makale olacak 🙂
Herkese kolay gelsin.
Faydalandığım siteler: www.google.com/reader, tr.wikipedia.org, www.rssnedir.com
Efe Dincer
google reader forever 🙂 güzel yazı olmuş eline sağlık 😉
24.01.2010, 19:42:07admin
teşekkür ederim. Konu güzel olunca 🙂 😛
24.01.2010, 22:45:04@SemihYAZICI
Güzel bir anlatım olmuş. Tebrikler
28.01.2010, 15:55:49anarsamadov
Teşekkür ederim 🙂
28.01.2010, 16:30:21Sümeyra
Nihayet kullanmaya başlıyorum.. 🙂 Ellerine sağlık.. 🙂
04.04.2010, 0:48:31Erol Apaydın
Başarılı bir yazı olmuş eline sağlık.
31.03.2017, 12:52:28