Geçen ay Baküde Microsoft Azerbaycan tarafından Power BI adlı workshop düzenlenmişti. Ben de katıldım ve aslında üniversiteden sonra microsoftun düzenlediği hiçbir etkinliğe katılmamıştım. Bu ilk oldu. Katılmama sebebim Microsoftu beğenmemem değil sadece PHP den sonra biraz open source`a yöneldiğim için uzak kaldım.
Fakat işle ilgili bazı durumlardan dolayı bu etkinliğe katılmam gerekti ve isteyerek de katıldım. Workshop rusyadan Sergey Chubarov tarafından yönetildi. Tabi dediğim gibi microsoft ürünlerinden uzun zamandır uzak olduğum, takip etmediğim için Power BI yazılımdan da habersizdim.
Yazılımı beğendiğim için blogda paylaşmaya karar verdim. Belki işinize yarar diye. Kısaca ne işe yaradığından bahsetmek gerekirse, şöyle söyleyeyim elinizdeki verileri interaktiv haritalar, tablolar, grafikler, sayaçlar ve s. haline getirebileceğiniz bir iş zekası(Business Intelligence-SaaS) yazılımı.
Yazılımın masaüstü uygulaması, web uygulaması, mobile uygulaması , servisleri falan herşeyi var. Ayrıca bulut teknolojisi ile çalışıyor ve bir sürü olanaklara sahip.
Elinizdeki verileri çok kolay bir şekilde programa ekleyebiliyorsunuz. Burası çok önemli bence çünkü Power BI birçok uygulama ile entegre edilmiş durumda. Hatta Facebook verilerini bile alarak üzerinde çalışma yapabiliyorsunuz. Yaklaşık 60 uygulama var şuan entegre edilmiş durumda:
Yani verileriniz ister Excel dosyasında olsun, ister XML`de olsun, SQL server, MySQL, Text formatında, herhangi bir sitede düzenli şekilde tabloda eklenmiş olsun, bulut sistemde olsun, işte yukarıda gördüğünüz uygulamaların herhangi birinde olsun bu verileri yazılıma ekleyerek güzel sonuçlar alabilmeniz mümkün.
Bunun dışında hazırlamış olduğunuz projeyi power bi web uygulamasında yayınlayarak istediğiniz yerde paylaşabiliyorsunuz.
İstatistikleri görsel şekilde, bana göre eğlenceli şekilde yansıtmanıza yarayan kullanışlı bir program kısacası. Yazılımın ücretsiz versiyonu da mevcut.
Ne yapabileceğinizi anlatabilmek adına workshop esnasında hazırladığım çıktıyı buradan inceleyebilirsiniz. Veriler rusça olduğu için kısaca açıklayayım. Bu örnekte Rusyada ürün satışı yapan elemanların yıllara göre istatistikleri gösteriliyor. Hangi eleman, hangi şehirde, kaç ürün satmış, ne zaman satmış gibi. Tüm grafiklerde verilere tıklarsanız herşeyin anlık değiştiğini ve size sonucu gösterdiğini görmüş olacaksınız. Açıklamaları aşağıda fotoğraf üzerinde yazmaya çalıştım:
Umarım işinize yarayacak bir programdır ve paylaşmamın bir faydası olur :). Detaylı kullanırsam video dersler paylaşmaya çalışırım.
Marmaraparke
Google analytics ile birleştirerek kullanıyorum güzel visualization uygulaması.Google data studio da güzel bir uygulama tavsiye ederim.
31.10.2017, 10:16:50