alexa  Menu

PHP dosyaları için sunucu kurulumu (XAMPP).

  24.12.2009 ,   65 yorum ,   62.169 kez okundu.

Üniversitedeki dersimizde konuşulan bir konu olması sebebiyle php kodlamalarını ( PHP ) sayfalarını görüntülememiz için gereken localhost (sunucu) kurma ve kullanma konusuna değinmek istiyorum. Bildiğim kadarını resimlerle anlatmaya çalışacağım. Ardından WordPress nasıl kurulur, wordpress ile nasıl bir site yapabiliriz, wordpress sadece blog yazılımımıdır vs konulara değineceğim.

Şimdi gelelim localhost kurma işlemine.Genelde php için bir sunucu dediğimizde Wamp veya EasyPhp programlarının ismini duyuyoruz. En azından ben ilk başlarda kime sorsam bu iki program dışında birşey diyen yoktu :). Ama nedense bu iki programa da pek ısınamadım. EasyPhp bir kere kurdum hiç kullanmadım. Wamp server ise bir iki ay kullandım. Asıl kullandığım ve kesinlikle tavsiye ettiğim program XAMPP programıdır.

Wamp Server aslında çok kullanışlı bir program. Örneğin sunucudaki dosyalarınıza, PhpMyAdmin sayfasına vs ulaşmanız için kısayollar barındırmaktadır. Tabi bu da daha hızlı bir kullanım sağlamaktadır. Ama wamp Server kullanmamın sebebi sürekli bir  takım hatalar almamdır. (Belki de benden kaynaklanan bir hatadır birşey diyemiyeceğim bu konuda.)

Fakat  XAMPP programı kullanıyorum ve hiç programa has bir hata almadım daha. (PhpBB, Php Fusion, PhpNuke, Joomla, WordPress, Moodle, SMF Forumları vs kullandım ve XAMPP programı ile uyumlu çalıştı hepsi hata almadım. Tabi kendi yazdığım PHP siteleri dahil.)

Neyse çok konuştum geçelim XAMPP’nin faydalarına :P. Efendim XAMPP dediğim gibi bir php dosyasını çalıştırmak için gereken tüm servisleri kurmanıza yarar. Apache, MySql veritabanı kurarak php dosyalarınızı tarayıcınızda kolayca görüntülemenizi sağlar.

Pekiii Nasıl kurulur bu XAMPP denen program?

Şimdi kurulumunu adım adım anlatacağım. Gerekli yerlerde resimlerle anlatmaya çalışacağım. Önce tabi xampp programını indiriyoruz. (Buraya tıklayarak indirebilirsiniz)

Kurulum dosyasına çift tıklayarak kurulumu başlatıyoruz. Bazı sürümlerinde açar açmaz şu iletiyi veriyor:

“ Windows Vista User Account Control (UAC) is deactivated on your system (recommended!). Please consider: A later activation of UAC can restrict the functionality of XAMPP. ”

UAC`ın (Kullanıcı hesabı denetimi) kapalı olduğunu ve bu durumda ilerde XAMPP programının çalışmayabileceğini hesab etmemizi söylüyor.  Şahsen pek önem vermedim bu hataya. UAC hep kapalı veya açık olsun her iki durumda da program gayet iyi çalışıyor.

Bu uyarıya OK diyerek bir sonraki adıma geçiyoruz. 2 kere ileri dedikten sonra birkaç seçeneğin bulunduğu bir pencere çıkıyor önümüze. Bu pencerede Install Apache ve Install MySQL seçeneklerini seçiyoruz. Install FileZilla seçeneğini seçmenize gerek yoktur. (Filezilla bir FTP programıdır. Yani dosyalarınızı internet ortamındaki sunucunuza (host) atmak için gerekiyor)

Ardından Install diyoruz.

Programımız yükleniyor…(Yüklenirken siyah Console sayfası birkaç kez çıkabilir karşınıza endişelenmeyin programımız yükleniyor rahat olun 🙂 )

Ve Programımız yüklendi. Tabi biz öyle düşünüyoruz :). Daha bitmedi Finish diyoruz.

Ardından yine siyah Console sayfamız açılıyor ve Apache servisini açmaya çalışıyor. Açıldıktan sonra MySQL çalışır duruma geliyor.

İşlem tamamlandıktan sonra aşağıdaki pencere ile karşılaşıyorsunuz. XAMPP Control panel yardımıyla da Apache ve MySQL servislerini çalıştırabileceğinizi söylüyor.

Birsonraki pencerede ise bizi tebrik ediyor 😀 eee nede olsa koskoca sunucuyu kurduk :P. Ve isterseniz control paneli şimdi başlatabileceğini söylüyor. Evet derseniz başlayacaktır 🙂

İşte Control Panel!

Apache ve MySQL çalışır durumda. Buradan durdurabilir ya da çalıştırabilirsiniz. Program kurulduktan sonra C:// diskinde xampp klasörü oluşacaktır. Kalsör içerisinde htdocs klasörünün içerisindeki herşeyi silerek kendi php dosyalarınızı ekleyebilirsiniz. Ardından internet tarayıcınızın adres çubuğuna http://localhost/index.php (index.php sayfasını C://xampp/htdocs/   klasörüne kopyaladığınızı varsaydım) yazarak enter tuşuna bastığınızda sayfanız görüntülenecektir.

Örneğin bir metin dosyasına

  kodunu yazarak dosyayı farklı kaydet seçeneği ile index.php olarak kaydedin. Sonra C://xampp/htdocs/ klasörüne kopyalayarak yukarıda yazdığım linki adres çubuğuna yazarak sayfayı kontrol ediniz.

Peki PhpMyAdmin (MySQL) veritabanı oluşturma (değiştirme, silme, güncelleme) sayfasına nasıl ulaşacağım?

Çok kolay :). Internet tarayıcınızın adres çubuğuna http://localhost/phpmyadmin yazarak PhpMyAdmin arayüzüne de ulaşabilirsiniz kolayca.

İyi çalışmalar arkadaşlar. Herhangi bir sorun ile karşılaşırsanız yorum yazarak bildirebilirsiniz. En kısa zamanda cevaplandıracağım.

65 yorum yapılmış

    Kod yazmadan php site | Anar SAMADOV

    […] sunucu ise XAMPP olacaktır. XAMPP kurulumunu daha önce anlatmıştım. O makaleye buradan ulaşabilirsiniz. Tavsiyem makaleyi okuyarak xampp kurmanız ve kodsuz php site tasarlama ile […]

    13.05.2010, 10:37:37

    ali

    merhaba Anar bey zsize bir sorum olacaktı ben bir site kuracağım eğtim dosyaları paylaşım sitesi. yalnız forum kurmayacağım . sizden ricm tavsiye edebileceğiniz php hazır kullanımı kolay scripler var mı var ise bir kaç tanesinin linkini veririmisiz.

    07.01.2010, 23:20:02

    anarsamadov

    merhaba, tam istediğiniz gibi bir script hatırlamıyorum. vardır belki http://www.scriptlerim.net/, <a href="http://www.hotscripts.com,” target=”_blank”>http://www.hotscripts.com, <a href="http://www.phpindir.net” target=”_blank”>http://www.phpindir.net sitelerine bir göz gezdirmeni tavsiye ederim. Fakat bu paylaşımı bir blog veya Joomla gibi CMS yazılımları ile de yapabilirsiniz.

    08.01.2010, 1:04:38

    atassh

    benim küçük bir sorum var. bilgisayarla ilgili bir problem olur mu sistem gereksinimleri nedir bilmiyorum ama herkesin bilgisayarı gelişmiş özellikte değilde benim ki gibi 😀 ama ben şimdi deniyorum :S

    19.05.2010, 1:33:19

      admin

      cok yuksek ozellikler istemiyor.. web tasarim yapiyorsaniz ve bir sorun yoksa bunlarda da ciddi bir sorun olacağını düşünmğyorum.

      19.05.2010, 2:32:09

    sevcan

    php ögrenmeye yeni basladım ve phped programı ile ufak tefek bişeyler yapmaya calısıorum ancak hicte basarılı sayılmam bu konuda paylasımlarınız olucakmı yoksa sadice web sitesi olarak mı paylasımlarınızın devamını takib edicez yada web sitesini html olarak denemelerim var ancak php ile bastan sona kadar dinamik bi site olusturan dersler veremzmisiniz inanın cok minnettar kalırım gercekten anlatımlarınız cok basarılı videoyu bir kez izlemem tüm sorularımı cevapliyorr. en kısa zamnda cevap yazmanızı bekliyorum simdiden cookk tesekkürler değerli vaktinizi çaldım…hocam

    23.05.2010, 18:31:49

      admin

      anlatımlara ilk olarak mantığını anlatarak başlayacağım. göstereceğim uygulamaları kendiniz birleştirirseniz çok güzel siteler yapabileceğinize inanıyorum. 😉

      23.05.2010, 19:57:49

    serkan

    selam ben xampp kurdum.phpmyadmin e girince hata veriyor.ayarlarla ilgili.localhost username veya password ayarlarını kontrol edin diyor.config.inc icerisindeki..yardımcı olursanız sevinirim..

    23.05.2010, 21:38:44

    sevcan

    sabırsızlıkla bekliyorum simdiden cok tesekkür ederim

    24.05.2010, 23:34:39

    ali abdullahoğlu

    http://localhost/ adresine gidince it works diyo nasıl çözebilirim

    22.07.2010, 21:06:10

    emelb

    merhaba,

    ben de easyphp ve wampı defalarca kurdum ama çalıştıramadım,şimdi bunu deneyeceğim ama öncelikle bişey sormak istiyorum, sitemde bi iletişim sayfası olsun istiyorum,ilk etapta üye olunmasada olur,bunun için sql kurmama gerek var mı? yani ben şimdi sadece xampp kursam iletişim sayfaları oluşturmama yeterli olur mu? karışık mı anlattım bilemiyorum :S

    20.08.2010, 3:33:54

      Anar Samadov

      xampp kurdugunuzda zaten mysql kurulur.. fakat iletisim sayfasi icin veritabanina gerek yoktur tabi bu nasil yapacaginiza bagli. iletisim sayfasindaki bilgiler maile gonderilecekse gerek yok, veritabaninda kaydedilecek orda tutulacaksa gerek var. ama genelde maile gonderirlir ;))

      20.08.2010, 11:45:27

    emelb

    merhaba,

    xampp kurulumunda sorun çıktı bir türlü kurulmadı…ben sizden farklı bir konuda yardım isteyecektim, bir site tasarladım ve bu sitede site sahibi istediği zaman siteye yazı eklesin istiyorum,bunun için ne yapmam lazım? hangi programları kurmalıyım? gerçekten teşekür ederim…

    23.08.2010, 19:06:03

    emelb

    en azından hangi video olduğunu link atabilirdiniz.size komik gelmiş olabilir ama ben ciddi ciddi öğrenmek için soruyorum. yinede teşekürler.

    23.08.2010, 20:16:12

      Anar Samadov

      hayir komik değil el alışkanlığı. fakat konuyu söylememe rağmen nedense kimse aramıyor sitede.. biraz rahatsız edici bir durum oluyor haliyle. sonuçta ben zamanımı ayırıp ders hazırlıyorum ve bunu tamamen karşılıksız yapıyorum.

      konuyu söylememe rağmen başlığı da atmam isteniyor. sadece sizin için söylemiyorum. birkaç kez yaşadım o yüzden yazıyorum. hem ders hazırlayacağım hem de kim hangi başlığı istiyorsa ona o başlığın linki atacağım ayrıca herkesin sorusunu cevaplamaya çalışıyorum çözüm bulmaya çalışıyorum, bunları zamanım olduğunda yapıyorum hem. sizce de rahatsız edici bir durum değil midir?

      buyurun başlık : PHP dosyaları için sunucu kurulumu (XAMPP)

      23.08.2010, 20:45:43

    mehmet özbudak

    usta ben kurdum. programı calısıyorda ama admın sayfasına ve sıteyı göstermıyo napmam gerekır windows 7 kullanıyorum. ondan mı oluyor .videoları ındırdım site yapmak icin ama localhostta sorun olunca baslayamadım

    15.12.2010, 2:08:58

    mehmet özbudak

    üstad yardımların için tesekkur ederim . önceden apache kuruluymus unutmusum . suan calısıyor. herseyim

    15.12.2010, 22:05:56

    Onur

    Ben bu sanal server'ı kurdum herhangi başka bir serverda kurulu değil lakin "http://localhost/phpmyadmin&quot; hiç bir şey çalışmıyor. başka neden dolayı böyle yapar acaba

    17.01.2011, 17:18:00

    yagmurprensi

    S.a hocam.İyi calişmalar.

    Ben bu programi kurdum fakat phpmyadmin i acinca veritabanina ulaşilamiyor diye hata veriyoz 2054 hatasi acaba yanliş birşeymi yapiyorum.

    Tesekkuler.

    22.03.2011, 19:32:28

    yagmurprensi

    Hata

    MySQL çıktısı: Belgeler

    #2054 – Connecting to 3.22, 3.23 & 4.0 servers is not supported

    Yapılandırmanız içinde tanımlanmış denetim kullanıcıları için bağlantı başarısız.

    phpMyAdmin MySQL sunucusuna bağlanmayı denedi ama sunucu bağlantıyı reddetti. Yapılandırmanızdaki anamakine (host) adresini, kullanıcı adını ve parolayı kontrol edin ve MySQL sunucusu yöneticisi tarafından verilen bilgiyle uyuştuğundan emin olun.

    Böyle bir hata veriyor. Ne yapmam lazim?

    22.03.2011, 19:54:39

    Volkan

    phpMyAdmin'e girerken "MySQL sunucusuna oturum açılamıyor" hatası alıyorum. Yardım ederseniz sevinirim.

    24.08.2012, 19:11:01

    Ruha

    Merhabalar. Dreamweaver ve Wamp kullanıyorum. Localhost üzerinde yaptığım sayfa yönlendirmeleri normal çalışıyor. Örneğin güncelle işleminden sonra listeleme sayfasına otomatik olarak yönleniyor ancak net sunucusunda çalışmıyor. Bazı dosyaları sunucuya da atıyorduk ama hangi dosyalardı hatırlayamadım. Örneğin silme işlemi tamamlanınca çıkan mesaj sayfasını otomatik olarak java scipt ile listelemeye yönlendirmek sorun değil ancak bazı sayfalarda kullanmam gerekiyor. Bu konuda yönlendirirseniz sevinirim çünkü “login” çalışmalarında şifreyi yanlış veya doğru girmiş olsam da bir sonraki sayfaya (login control veya error) yönlendirmiyor. Teşekkür ederim.

    11.06.2013, 2:12:04

    cngz

    Gerçekten hem düzgün hemde üst seviye bir yazı olmuş.Emeğine sağlık

    17.06.2013, 2:08:45

    enesoz

    merhaba ben çok fazla php bilmem yani site oluşturdum fakat hiç php kullanmadım ve sırf wordpress için kuruyorum xamppı.sadece html dosyaları, jquery eklentileri ve css sitilleri var. acaba bu server ı kullanabilirmiyim?

    07.08.2013, 15:27:52

Yorum yapın..

isim yerine gerçek isim ve soyisim yazılmadan yapılan yorumlar kesinlikle onaylanmıyor bilginiz olsun.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.